L'any 1951 Le Corbusier arriba a l鈥櫭峮dia mogut pels enc脿rrecs de la nova ciutat a Chandigarh. En aquest moment, Le Corbusier rep la oferta de l'alcalde d'Ahmedabad de visitar la seva ciutat, fundada al s. XV i de gran car脿cter comercial t猫xtil. Fruit d'aquesta visita, Le Corbusier obtindr脿 els enc脿rrecs per un nou museu, un centre cultural, un Palau per a la Associaci贸 de Filaners de la ciutat i vil路les com la Chimanbhai, la Hutthesing, la Sarabhai i la resid猫ncia de l'alcalde d'Ahmedabad, amb grans similituds entre elles.
L'enc脿rrec de la vivenda particular de l'alcalde no va fructificar, per貌 un ben situat comerciant de teles de la mateixa ciutat, Shyamubhai Shodhan, va reprendre el mateix projecte sense canviar gaireb茅 res, tret de l'empla莽ament. L'habitatge reflexa tant l'estil de vida del propietari, un home solter, culte i burg茅s, com tamb茅 la seva adequaci贸 geogr脿fica. A m茅s del 煤s del formig贸 o l鈥檃plicaci贸 del Modulor que caracteritza les obres de la India, incorpora l鈥櫭簊 de una coberta "ombrel路la", un complexe sistema de brise-soleil que es confon amb les terrasses i jardins i una rampa que conecta verticalment les diferents plantes. Al llarg de les diferents etapes del projecte, l鈥檈structura passa d鈥檈star constituida per quatre peus drets que sostenien les cobertes 鈥搃ndependents de la resta del edifici- a trobar la soluci贸 definitiva amb pilars rectangulars distribuits segons una cuadr铆cula.
La forma gaireb茅 c煤bica del volum principal, d'uns 18 metres de costat per 13,8 metres d'al莽ada, es veu tallada per dos elements. El primer 茅s el volum de la rampa, despla莽ada cap a l'exterior per tenir una circulaci贸 interior m茅s central i alhora protegir la terrassa principal de l鈥檃cc茅s a l鈥檋abitatge, de caire m茅s p煤blic. El segon element 茅s un bloc annex de serveis en planta baixa connectat a la cuina per un passad铆s. El programa funcional est脿 reflexat en la disipaci贸 de les depend猫ncies en al莽ada, distingint clarament la planta baixa de les altres tres, destinades a habitacions, per貌 amb constants jocs espaials que entrellacen les estances dels diferents pisos amb dobles espais. El volum resultant de l'habitatge, 茅s producte de la intersecci贸 dels volums de les diferents estances conjuntament amb els espais exteriors, que actuen com altres habitacions i que aconsegueixen arribar a tancar la figura responent a un ordre major, el l铆mit generat per la projecci贸 de la coberta en planta, tot donant una expressi贸 diferent a cada al莽at.
(OH)
|