El 1947 Bonet dissenya aquesta casa de estiueig a una de les parcel鈥es de la urbanitzaci贸 de Punta Ballena (Uruguai) a la que hi treballa des del 1945 per enc脿rrec de la fam铆lia Lussich. La proporci贸 quadrada de la parcel鈥a, l鈥檈xcel鈥ent orientaci贸 i la proximitat al bosc i el mar s贸n elements determinants en el disseny d鈥檃quest habitatge. Partint d鈥檜na 煤nica forma constructiva-espacial basada en la volta catalana, l鈥檃rquitecte catal脿 distribueix el programa en dos volums: el dels dormitoris, est猫s sobre una duna ajardinada paral鈥ela al mar, i el de l鈥櫭爎ea social, de dos nivells, disposat en sentit perpendicular a l鈥檃nterior.
El bloc dels dormitoris, obert a nord-est (sol de mat铆 a l鈥檋emisferi sud) actua com un filtre entre bosc i platja, afavorint la ventilaci贸 creuada de totes les cambres i la comunicaci贸 amb l鈥檈xterior a trav茅s d鈥檜na galeria oberta, la qual es perllonga cap a nord-oest per comunicar-se amb el menjador situat a la primera planta de l鈥櫭爎ea social. Aquesta connexi贸 es perllonga en una terrassa que envolta aquest segon cos ampliant-se sobre la fa莽ana nord-oest i oferint protecci贸 solar a la sala d鈥檈star a la planta inferior. L鈥檌nterior d鈥檃quest cos principal es desenvolupa en dos nivells: la planta baixa incorpora una sala d鈥檈star a doble al莽ada amb una porxada cap el mar i habitacions de servei cap a l鈥檌nterior, mentre a la planta alta apareix el menjador connectat amb la sala d鈥檈star en planta baixa i amb zona de cuina i serveis. A difer猫ncia d鈥檃ltres habitatges, la 鈥減orta principal鈥, com a instant de pas de l鈥檌nterior a l鈥檈xterior, queda confosa amb la fa莽ana vidriada cap a nord-oest encara que denotada per la protecci贸 que li ofereix el forjat de la terrassa.
El treball conjunt d鈥橝ntonio Bonet i l鈥檈nginyer urugai脿 Eladio Dieste com a assessor estructural a la casa Berlingieri consuma una innovaci贸 de la volta que consisteix en dues operacions: es crea una volta estructural utilitzant peces cer脿miques alternades amb rodons de ferro 鈥揵atejada per Dieste com a 鈥渃er脿mica armada鈥- i s鈥檌ncorpora una segona volta no estructural sostinguda per envanets amb la finalitat d鈥檌ncorporar una cambra d鈥檃ire ventilada. A l鈥檌gual que a les Cases a Mart铆nez (1941-2), en obrir-se un gran finestral sobre la fa莽ana llarga cap a sud-oest, el mur de c脿rrega 茅s reempla莽at per una llinda de formig贸 que en aquest cas s鈥檈xpressa amb gran for莽a a la fa莽ana. Bonet parteix d鈥檜na crugia de 6m entre eixos de pilars o parets del volum principal, i la repeteix als 3 m貌duls dels dormitoris, fragmentant-la en dues crugies m茅s petites de 4,50m i 1,50m entre eixos, per allotjar-hi els dormitoris o les seves 脿rees de servei.
D鈥檃questa manera, la repetici贸 de la volta caracteritza la imatge de la franja ondulada r铆tmicament que delimita el conjunt, contraposada a la l铆nia recta de la terrassa i la galeria. Si les Cases a Mart铆nez evidenciaven la voluntat d鈥檃ctualitzaci贸 t猫cnica d鈥檜na soluci贸 鈥減remoderna鈥 com 茅s la volta, a la Berlingieri Bonet d贸na un pas m茅s endavant a favor del control modular del seu projecte. Volta i modulaci贸 seran els punts de partida de La Ricarda (1949-53).
(FAP)
|